LDC 8: ‘Patafizicienii – Boris Vian și Raymond Queneau

Get the Flash Player to see the wordTube Media Player.

Pentru emisiunea de azi, două romane clasice ale literaturii secolului al xx-lea, două experimente literare magistrale sub semnul ‘patafizicii, „știința soluțiilor imaginare”: Spuma zilelor de Boris Vian și Zazie în metrou de Raymond Queneau. O poveste de dragoste tulburătoare, anti-romantică, instanțiată într-o lume lichidă, proteană, și un roman inițiatic, odiseic, în care o fetiță precoce și impertinentă îmbătrânește într-un weekend la Paris cât alții-ntr-o viață. Lectură plăcută!

2 Responses to LDC 8: ‘Patafizicienii – Boris Vian și Raymond Queneau

 • Raluca:

  Am urmarit cu placere emisiunea; te felicit si pentru grija de a mentiona traducatorii, care trec de multe ori neobservati, desi munca lor nu este tocmai usoara. Excelenta traducerea lui Serban Foarta, pe care ai mentionat-o la final! Ai observat jocul de cuvinte de pe coperta? ”Disparitia”…un roman fara e-uri; foarte inventiva alegerea lui Serban Foarta, care a publicat si in ”Dilema” un text inspirat de romanul lui Perec.

  • Ștefan Ionescu:

   Mulțumesc pentru comentariu, Raluca! mă bucur că-ți place emisiunea. Țin să menționez traducătorii de câte ori pot, pentru că fără ei n-aș putea gusta întotdeauna cărțile… franceza mea, de pildă, e suficientă pentru jurnale sau filosofie, dar nu m-aș fi descurcat cu Zazie (așa că-i mulțumesc lui Laszlo Alexandru încă o dată!).

   Da, văzusem articolul lui Foarță din Dilema: o replică pangramatică la romanul lui Perec — toate cuvintele conțin litera „e” (aici). Foarță a comis și un volum lipogramatic propriu, Micul Print (ART, 2008), în care, cu excepția semnăturii autorului, lipsesc „ș”-urile și „ț”-urile. Foarte simpatic, la prima răsfoire în librărie.

Publicitate

Pentru contracte de publicitate, scrieți-ne la redactia@newspascani.com

Follow steionescu on Twitter

Raftul de cărți

Ce facem cu străinii? Pluralism și multiculturalismZăpezile albastreDimineaţa pierdutăUltimii eretici ai imperiuluiNascut in URSSPlăcerea textului

More of Stefan's books »
Ștefan pe Goodreads